Γιατί να κάνω συνταξιοδοτικό συμβόλαιο σήμερα


Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα της αποταμίευσης σε ασφαλιστική εταιρία είναι η δυνατότητα απόκτησης συνταξιοδοτικού συμβολαίου, δηλαδή η απόκτηση ισόβιας μηνιαίας σύνταξης.

 

Ο ασφαλισμένος αποταμιεύει ένα ποσό κάθε χρόνο, αυτό που αντέχει η τσέπη του, και η εταιρεία δεσμεύεται στην ηλικία των 65 ή να του καταβάλει το κεφάλαιό του συν τους τόκους που θα έχουν συγκεντρωθεί, ή, εναλλακτικά, να του παρέχει ισόβια μηνιαία σύνταξη.

 

Για να υπολογίσει την μηνιαία σύνταξη η ασφαλιστική εταιρεία, χρησιμοποιεί τον πίνακα θνησιμότητας, ο οποίος προσδιορίζει το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία της συνταξιοδότησης.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σήμερα το προσδόκιμο ζωής για έναν άνθρωπο 65 ετών είναι κατά μέσο όρο 19 χρόνια.

 

Προσοχή, η λέξη που εδώ έχει σημασία, είναι η λέξη "σήμερα". Σε αυτή κρύβεται το όφελος για τον ασφαλισμένο.

 

Αν κάποιος αγοράσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σήμερα, η εταιρεία, για να υπολογίσει το ποσό της μηνιαίας ισόβιας σύνταξης που θα αρχίσει να του καταβάλει στα 65, διαιρεί το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί τότε από εισφορές και τόκους δια τα έτη μέσου όρου επιβίωσης στα 65 - που είπαμε πως σήμερα που μιλάμε, είναι 19 έτη. Βγαίνει λοιπόν ένα ποσό κάθε χρόνο για 19 χρόνια, το οποίο μοιράζει σε μήνες.

 

Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία αναλαμβάνει μεν το ρίσκο να πληρώσει κάποιον που θα ζήσει κάποια χρόνια παραπάνω από αυτό που λέει η στατιστική, ωφελούμενη όμως από κάποιον άλλον που θα ζήσει λιγότερα χρόνια από το μέσο όρο και άρα θα λάβει λιγότερα χρήματα.

 

Και εδώ γίνονται τα πράγματα ενδιαφέροντα:

 

Η εταιρεία, είπαμε, για να βγάλει τη σύνταξη διαιρεί το κεφάλαιο δια των ετών επιβίωσης

 

Με τη διαφορά ότι όλα δείχνουν  πως τα επόμενα 50 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής στα 65 θα αυξάνεται συνέχεια. Η εταιρεία όμως πρώτον, έχει διαιρέσει το ποσό δια 19 για να βγάλει το μηνιάτικο και αυτό δεν αλλάζει και δεύτερον, έχει δεσμευτεί να καταβάλει αυτό το μηνιάτικο όσα χρόνια και αν ζήσει ο πελάτης, που στατιστικά, θα ζήσει πάνω από 19.

 

Όποιος όμως κάνει συνταξιοδοτικό υπό τα νέα προσδόκιμα ζωής ( οι πίνακες αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια), ακόμη και αν βάλει το ίδιο ποσό με τον προηγούμενο, η σύνταξη που θα του βγει θα είναι μικρότερη γιατί  το ποσό του θα διαιρεθεί για περισσότερα χρόνια.

 

Αυτό σημαίνει ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα τόσο περισσότερο όφελος θα έχει.

 

Δηλαδή αν κάποιος ξεκινήσει σήμερα ένα συνταξιοδοτικό και αποταμιεύει 1000 ευρώ το χρόνο, σε 20 χρόνια θα έχει μαζέψει 20.000 ευρώ τα οποία η εταιρεία σήμερα διαιρεί δια 19 για να βγάλει το μηνιαίο ποσό.  Σε λίγα χρόνια όμως, που θα αυξηθεί το προσδόκιμο, θα διαιρεί το ίδιο ποσό δια 21 για παράδειγμα – και άρα το μηνιαίο ποσό που θα συμφωνηθεί στο συμβόλαιο θα είναι μικρότερο.

 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε 20 ή 30 χρόνια όμως, όταν ο σημερινός ασφαλισμένος φτάστει τα 65, ο μέσος όρος επιβίωσης μπορεί να έχει φτάσει τα 25 χρόνια οπότε και η ασφαλιστική θα μοιράζει το μηνιαίο ποσό για 25 χρόνια αφού έχει εγγυηθεί ισόβια σύνταξη!

 

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να μαζέψουν λεφτά μόνοι τους για τα γεράματά τους, αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι δεν ξέρουν πόσα θα χρειαστούν, γιατί δεν ξέρουν καθόλου πόσα χρόνια θα ζήσουν μετά τα 65. Άρα πώς μπορούν να αισθάνονται καλυμμένοι;

 

Αντίθετα, μέσω της αποταμίευσης σε ασφαλιστική και της σύναψης συνταξιοδοτικού συμβολαίου έχουν το κεφάλι τους ήσυχο - λεφτά θα υπάρχουν όσα χρόνια και αν ζήσουν. Όσο περισσότερο το αναβάλουν όμως τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να χάσουν λεφτά - στο άμεσο μέλλον δηλαδή, να δικαιούνται, για το ίδιο κεφάλαιο, λιγότερη μηνιαία σύνταξη απ' όση δικαιούνται σήμερα!