Ποιοι κερδίζουν από τις τέσσερις διορθώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές


Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

 

Χαμηλά ασφάλιστρα για μια πενταετία στους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες (κατ’ αντιστοιχία όσων θα ισχύουν για τους αγρότες), απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για εκείνους που διακόπτουν το επάγγελμα, επιβάρυνση του εργοδότη με εργοδοτική εισφορά για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και κλιμακούμενα ποσά ασφαλίστρων για όποιον θα δηλώνει από 12.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ τον χρόνο, είναι οι τέσσερις διορθωτικές παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση ελπίζοντας να περιορίσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις.

Ποιοι «ευνοούνται»

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται, με βάση τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση - και οι διορθώσεις που κατατέθηκαν για να «ελαφρυνθούν» οι νεότεροι, οι άνεργοι, οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» και όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Για τους νέους, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πενταετή προσαρμογή για την επιβολή του ασφαλίστρου 20% για την κύρια σύνταξη: Τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ύψους 468,80 ευρώ τον μήνα (το 80% του κατώτατου μισθού) και τα επόμενα τρία χρόνια 17% ώστε μετά την πενταετία να ισχύει το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το συνολικό μηνιαίο ασφάλιστρο, για την πρώτη διετία θα είναι 152 ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι εισφορές για ασθένεια, επικουρικό και εφάπαξ (κάποιοι κλάδοι ζητούν να καταργηθεί).

Για όσους θα δηλώνουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα προβλεφθεί «κόφτης» ώστε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές που δεν θα είναι εξοντωτικές. Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, με αποκλιμακούμενους σε σχέση με το ύψος του ασφαλιστέου εισοδήματος ή και ενδεχομένως με «κλειστά» ασφάλιστρα ανά κλίμακα εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλίστρου ασθενείας.Οπως επισημάνθηκε το ζήτημα θα εξεταστεί σε τεχνικό επίπεδο.

Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε «αναστολή άσκησης επαγγέλματος». Σήμερα δεν προβλέπεται σχετική δυνατότητα η οποία, εφόσον δοθεί, θα «ανοίξει» θέμα «κάλυψης» των ατόμων για παροχές ασθενείας και αλλαγής των κριτηρίων για την οικονομική τους ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ (τα εισοδηματικά κριτήρια σήμερα είναι ιδιαίτερα «αυστηρά» ενώ δεν προβλέπεται επιδότηση για διάστημα ενός χρόνου, όπως για τους άνεργους - πρώην μισθωτούς).Για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» θα επιβληθεί, με βάση ειδικά κριτήρια και με δεδομένο τον κίνδυνο περικοπής αποδοχών, ο επιμερισμός των εισφορών μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη. Αντί του 20% η εισφορά για τη σύνταξη θα είναι 6,67% για τον εργαζόμενο + 13,33% για τον εργοδότη, ενώ αντίστοιχος επιμερισμός θα ισχύει και για την εισφορά ασθενείας (7,10% συνολικά).

Κόκκινες γραμμές

Η μη περικοπή των συντάξεων και η αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και τους φορείς (στο εσωτερικό), αντίστοιχα,προέβλεψε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και ζήτησε στήριξη από τους οικονομικά αδύνατους λέγοντας χαρακτηριστικά «γραβάτα στο δικαστήριο φορούν όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ». Ο υπουργός είπε ότι έχουν σταλεί στους Θεσμούς πλήρη στοιχεία έως το 2019 και θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη έως το 2060 (η οποία θα εξεταστεί) εκφράζοντας την ελπίδα να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο το Ασφαλιστικό και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.Οι επικεφαλής των Θεσμών φαίνεται ότι θα έρθουν Τετάρτη βράδυ στην Αθήνα.

Αδιέξοδο

α)ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

   (υπολογισμός, σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική πρόταση, με βάση το 80% του κατώτατου μισθού, δηλαδή μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ που θα ισχύει και για τους αγρότες)

β)ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ

    486,80 ευρώ Χ 14%= 65,63 ευρώ κάθε μήνα για τα πρώτα 2 χρόνια 468,80 ευρώ Χ 17%= 79,70 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 3 χρόνια 468,80 ευρώ Χ20% = 93,76 ευρώ τον μήνα, εφόσον παραμείνει το ίδιο ελάχιστο ύψος ασφαλιστέου εισοδήματος

γ)ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

   468,80 ευρώ Χ 6,95%= 32,58ευρώ

δ)ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ

  468,80 ευρώ Χ 4%= 18,75 ευρώ

ε)ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ

 468,80 ευρώ Χ 7,5% = 35,16 ευρώ

ΟΙ 4 ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέοι επιστήμονες

α)Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468€, αντί για τα 586€

β)Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%

γ)Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Ανεργοι

α)Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος

β)Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

α)Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων

α)Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12. 000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

β)Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.